Ons verhaal

Boerderij geschiedenis

De boerderij is al 100 jaar in onze familie, maar hoe is dat zo gekomen?

In 1916 kocht Leendert Boer uit Beyerse deze boerderij voor zijn zoon Gerrit en schoondochter Jacoba Elisabeth Schouten uit Gouderak. Omdat hij nog twee zonen had die de boerderij thuis zouden overnemen, heeft hij deze boerderij voor Gerrit en Jacoba gekocht en zo kwamen zij in Bergambacht terecht.

Het was een groot gebouw met drie woongedeelten en met wel 14 bedsteden. Het was erg door de tand des tijds aangetast en daarom werd in 1924 een nieuw huis gebouwd. De stal en het kaasgedeelte bleven staan, en er werd, naar de gewoonte van de streek, 's zomers kaas gemaakt. In 1938 trouwde dochter Grietje Cornelia met Floor de Jong uit Bovenberg, en zij zetten de boerderij voort. Floor de Jong was naast boer ook veeverloskundige, dus met name in het voorjaar veel op pad om in de omgeving koeien, schapen en geiten te verlossen als er problemen waren.

In 1945, net na de oorlog, kwam tante Pie Slob als hulp op onze boerderij en is ook altijd gebleven. Omdat de familie veel met ziekte heeft getobt, was ze onmisbaar. Na vele jaren kregen Floor en Grieta nog een zoon: Leendert Gerardus. Die nam in 1973 de boerderij van zijn ouders over, en trouwde in dat jaar met Klazina Snoek.

De kaasmakerij had wat jaren een slapend bestaan geleid, maar werd in 1975 weer opgestart door Leen en Ineke. Er werd in het begin alleen in de zomer kaas gemaakt. Toen de drie kinderen, Margriet, Floor en Lianne, groter werden, was er meer tijd en kon is er begonnen met het hele jaar kaas maken. Ook werd er een kaaswinkel op de boerderij gestart, en langzaam aan kwamen ook de toeristen om een hoekje kijken bij dit zo langzamerhand unieke product: Boerenkaas.

Zoon Floor trouwde in 2002 zijn Evelyne Theodora van Everdingen. Momenteel werken ze met z'n allen met veel plezier op de boerderij. Ieder heeft zijn eigen rol genomen om te zorgen dat het een goed lopend geheel blijft. Floor en Evelyn wonen samen met de kinderen Leendert, Hanna, Debora en Rebekka op de boerderij, maar ook Leen en Ineke zijn daar elke dag nog volop aan het werk om heerlijke Goudse Boerenkaas te bereiden en te verkopen!
Translate »