Onze kaas

Al jaren lang maken wij heerlijke kaas, vol passie en vakmanschap!

Onze kaas

Op de Jongenhoeve staat de kaasmakerij niet stil.  Van elke druppel melk -behalve die wij in de koffie drinken- wordt kaas gemaakt. Op sommige dagen maken we zelfs wel 3 keer kaas! Hieronder kan je meer lezen over het kaasmaken.

Wist je dat er voor 1 kilo kaas wel 10 liter melk nodig is?

afbeeling 2 kilo kazen net uit de pekel

Van melk tot kaas

Als eerste wordt de melk in de kaastobbe gepompt. Daar wordt zuursel en stremsel aan toegevoegd. Vervolgens wordt dit fijn gesneden. Na ongeveer een uurtje snijden en roeren wordt de wei afgetapt, dit voeren wij aan onze varkens. Als de wei is weggepompt blijft er wrongel over. Deze wrongel is de kaas.

De kaas gaat het vat in

Hierna is het tijd om de kaas in het vat te doen. Bij het maken van kleine kaasjes wordt de wrongel in de kaasvaten gedaan zoals op het filmpje te zien in. Voor de grote kazen schuiven we de wrongelblokken in de vaten en zetten we deze op de pers.

De kaas wordt geperst en gaat de pekel in

Nadat de kazen in het vat zitten, worden ze geperst. De meeste kazen staan er een uur onder, waarna ze gekeerd worden en dan nog een uurtje geperst worden. Een dag na het maken van de kaas wordt de kaas in de pekel gedaan, dat is een soort zoutbad. 12 en 16 kilo kazen zitten hier 2 dagen in en 60 kilo kazen zelfs 1 week.

De kaas wordt gecoat

Nadat de kazen uit de pekel zijn gekomen, worden ze op tafels gelegd om te drogen. Als de kaas na een uurtje droog genoeg is, wordt de bovenkant met vloeibare plastic ingesmeerd. Per dag smeren we de kaas drie keer in. De volgende dag wordt de kaas omgekeerd en wordt de andere kant ingesmeerd. Hierdoor krijgt de kaas zijn gele kleur.

De kaas wordt gerijpt

Na nog 1 dag drogen wordt de kaas opgeladen op boxen. Elke week wordt het grootste gedeelte van de kaas gebracht naar Coöperatie de Producent. En een gedeelte van de kaas rijpen we zelf voor in de winkel. De jongste kaas in onze winkel is 2 maanden gerijpt en de oudste kaas is zelfs 6 jaar oud! Deze kazen kunt u komen proeven in onze winkel!

Contact

Kaasboerderij Jongenhoeve

Benedenberg 90

Bergambacht

T: 0182- 35 12 29

E: info@jongenhoeve.nl

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag
Van 9:00 uur tot 18:00 uur

Menu

De lekkerste Kaas van de Boerderij!
Translate »